Ai fi crezut?

Ai fi crezut?
În luna martie începem cu o nouă temă, în cadrul căreia vom discuta despre mai multe probleme de sănătate. Prima temă pe care v-am adus-o este dedicată celei mai frecvent întâlnite boli metabolice, acesta fiind diabetul zaharat. Probabil foarte mulți dintre voi ați auzit deja despre această boală, dar într-adevăr doar cei care suferă de acesta știu ce înseamnă diabetul.
Mai exact ce este diabetul zaharat? Boala are două forme de realizare: diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2. Numele acestora sugerază una dintre cele mai frecvent întălnite simptome, acesta fiind excreția zahărului cu urina și cantitatea ridicată de urină.
Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună și este resultatul unei lipse totale de insulină. Poate apărea în oricare etapă a vieții, copiii și tinerii fiind cei mai expuși. Aceste persoane posedă un fizic slab și slăbirea se poate observa încă dinaintea diagnostizării bolii. Predispoziția genetică, infecțiile virale sau dieta pot toate contribui la o evoluție mai rapidă a diabetului, insulina fiind singurul mod de tratament.
Diabetul zaharat de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulină sau din cauza unei lipse relative de insulină în organism. Contrar cu diabetul de tip 1, acesta apare mai târziu, în timpul maturității persoanei și dezvoltarea acestuia este una lentă. Principalii factori contribuitori sunt stilul de viață și predispoziția genetică. 80% dintre cei care suferă de această boală se confruntă cu obezitate și o înaltă tensiune arterială.
În fiecare an crește numărul celor care suferă de diabetul zaharat, principalul factor fiind consumul ridicat a dulciuriilor și a carbohidrațiilor. Dorim să subliniem, că informațiile noastre sunt prezentate doar cu un scop informativ, iar autodiagnostizarea pe baza acestora nu este sugerată. Pentru evitarea unor informații false și pentru clarificare vă rugăm să consultați cu medicul de specialitate.
Să avem grijă de sănătatea noastră!🫶🏻
🇭🇺: Ahogy ígértük bele is vágunk újabb, tudományosabb hangvételű sorozatunkba. Az első téma, amit elhoztunk nektek, az az egyik legtöbbet említett anyagcsere-betegség, a cukorbetegség (más néven diabétesz). Erről biztosan a legtöbben hallottatok már, viszont akik ebben szenvednek tudják igazán, hogy milyen betegségről is van szó valójában.
Pontosan mi is ez? A betegségnek két fő fajtája van, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. Az elnevezése az egyik fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.
Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség és teljes inzulinhiány okozza. Bármely életkorban jelentkezhet, de főként gyerekeket, fiatalokat érint. A betegek testalkata sovány és jelentős mértékű fogyás is jelentkezik még a betegség megállapítása előtt. Genetikai hajlam, vírusfertőzések vagy étkezési szokások is hozzájárulhatnak gyors kialakulásához, kezeléséhez pedig inzulinra van szükség.
A 2-es típusú cukorbetegség az inzulinrezisztencia vagy relatív inzulinhiány miatt alakul ki. Ez a betegség azonban később, már felnőttkorban jelentkezik a betegeknél, kialakulása lassú és elsősorban az életmódnak és a genetikának köszönhető. A betegek 80%-a elhízott, többségüknek a betegség mellett magas vérnyomása is van.
A fiatalkori egyre gyakoribb édesség és szénhidrát bevitelnek köszönhetően a diabéteszben szenvedők száma is évről-évre nő, életkoruk pedig ezáltal évről-évre csökken.
Megjegyeznénk, hogy információink csak tájékoztató jellegűek és nem ajánlatos az öndiagnosztizálás a leírtak alapján. Bármilyen panasszal megkérünk, hogy forduljatok szakorvoshoz, legfőképp a téves információk elkerülése végett.
Vigyázzunk egészségünkre!🫶🏻

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!