Al doilea personaj al serialului nostru „Ai fi crezut?” este glutenul.

Al doilea personaj al serialului nostru „Ai fi crezut?” este glutenul.
Anterior am mai vorbit despre el, consacrându-i câteva rânduri, dar în detaliu încă nu l-am cunoscut. Ne-am gândit să împărtășim cu voi niște detalii cu rol informativ despre el, în caz că nu știți ce înseamnă și la ce pericole poate contribui. Dorim să vă atragem atenția că datele împărțite au doar un rol informativ și nu este recomandăm autodiagnosticarea. În dată ce constatați orice fel de simptome, vă sfătuim să consultați un medic specialist pentru a evita informațiile false.
Celiachia, sensibilitatea non-celiacă la gluten și alergia la cereale sunt 3 boli diferite, însă simptomele acestora pot fi similare. În același timp, se poate întâmpla ca și cei care suferă de
Sindromul de intestin iritabil să creadă că suferă de intoleranță la gluten. În aceste cazuri consumul de grâu poate contribui la apariția unor simptome, dar aici nu glutenul este de vină, ci glucanul (carbohidrat) din grâu. Acesta este un exemplu care atestă faptul că autodiagnosticarea poate duce la erori în cazul celor 3 boli, fiecare necesitând tratament diferit.
Celichia necesită o dietă fără gluten, iar în cazul alergiilor la cereale doar cerealul care contribuie la simptome trebuie tâiat din dietă. Dacă vorbim despre Sindromul de intestin iritabil trebuie determinat o dietă și un tratamnet personalizat.
Intoleranța la gluten (celiachia, intoleranța la cereale) se dezvoltă pe cale genetică și este vorba despre o boală autoimună care poate provoca daune semnificative în intestinul subțire, dar și în afara tractului intestinal, dacă o dietă fără gluten nu este urmărită.
Între simptomele clasice se numără: diareea; constipația; anorexia; pierderea de greutate, iar la copii: creșterea redusă; intoleranța la lactoză; carii; defecte ale smalțului dințiilor; afte bucale. Aceste simptome deseori nu se manifestă în totalitate, dar și în acest caz este recomandat examinarea medicală, deoarace aceste se pot intensifica în viitor.
Alte simptome: abosorție redusă de fier, anemie ferică, oboseală cronică, dureri de cap, căderea părului, unghii casante, probleme de greutate, dureri de mușchi, pierderea de masă, osoasă/osteoporoză.
Alte boli autoimune: diabetul zaharat; boli ale glandei tiroidale; boli articulare.
Dacă unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate se prezintă, există suspiciunea intoleranței de gluten, astfel este foarte recomandat vizitarea unui medic specialist pentru o analiză medicală.
🇭🇺: Gondoltad volna?
E heti ‘Gondoltad volna?’ sorozatunk második szereplője a glutén.
Korábban is esett már szó a gluténérzékenységről, pár mondat erejéig érintettük is a témát, de bővebben nem foglalkoztunk még vele. Úgy gondoltuk információs jelleggel megosztanánk egy-két dolgot róla, ha még pontosan nem tudjátok mit jelent és milyen veszélyei lehetnek.
Megjegyeznénk, hogy információink csak tájékoztató jellegűek és nem ajánlatos az öndiagnosztizálás a leírtak alapján. Bármilyen panasszal megkérünk, szakorvoshoz fordulni, legfőképp a téves információk elkerülése végett.
A cöliákia, a nem cöliákiás lisztérzékenység és a gabonaallergia három különböző betegség, viszont tüneteik lehetnek hasonlók. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az IBS-ben (irritábilis bél szindróma) szenvedő betegek is gluténérzékenynek gondolják magukat. Náluk tünetfokozó lehet a búza fogyasztása, de ebben az esetben nem a glutén a hunyó, hanem a búzában levő glukán (szénhidrát). Emiatt sem ajánlott az öndiagnózis felállítása, hiszen félrevezethető lehet és mindhárom esetben más-más kezelésre van szükség.
A cöliákia gluténmentes étrendet kíván, míg ha gabonaallergiáról beszélünk, akkor a tüneteket kiváltó gabonafélét kell kerülni. Az IBS-nél pedig egy személyre szabott diétát és kezelést kell meghatározni.
A gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység) genetikai alapon alakul ki és olyan autoimmun betegség, ami a gluténmentes diéta betartása nélkül a vékonybélben okoz nagy károkat, de a bélrendszeren kívül is jelentkezhetnek tünetei, társbetegségei.
Klasszikus tünetei közé tartoznak: a hosszú ideig tartó hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság, fogyás és a gyerekeknél a fejlődésben való elmaradás, laktózintolerancia (tejcukorérzékenység), korai fogromlás, fogzománc hibák, visszatérő afták a szájban.
Ezek a tünetek nem mindig jelentkeznek erőteljesen, de érdemes így is kivizsgáltatni magunkat, hiszen ez ugyanúgy lehet veszélyes a későbbiekben.
További, nem emésztőrendszeri, tünetek: vashiány, vérszegénység, fáradékonyság, migrénes fejfájás, hajhullás, körömtöredezés, súlyproblémák, izomgyengeség/fájdalom, csontritkulás, bőrtünetek.
Egyéb autoimmun betegség: cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség.
Ha az említett tünetek közül egy vagy több is jelen van, akkor fennáll a gluténérzékenység gyanúja, ezért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni egy alaposabb kivizsgálás érdekében.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!